Nieuws

< Terug naar overzicht

Corona en ventilatie: 3 tips

Nu we allemaal meer binnenshuis vertoeven, en zeker in combinatie met de verspreiding van het coronavirus, is de kwaliteit van onze binnenlucht van groot belang.

 

Ventileren is dus de boodschap! Er is ook geen enkele reden om een HVAC-installatie te reinigen of uit te schakelen, ook niet wanneer bij een persoon in huis een coronabesmetting werd vastgesteld. De kans dat het virus via ventilatiesystemen verspreid wordt, is zeer beperkt als de richtlijnen voor het onderhoud gevolgd worden.

 

We geven je graag 3 praktische tips voor ventilatiesystemen (volgens de richtlijnen van REHVA - Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations).

 

1. Zorg voor zoveel mogelijk verse buitenlucht!

Bij grotere HVAC-systemen wordt vaak, omwille van energiebesparing, extractielucht bij de verse lucht gemengd. Stel zulke systemen in zodat ze geen afgevoerde lucht hergebruiken. Systemen die de extractielucht volledig afvoeren en verse lucht aanvoeren zijn uiteraard ideaal. Als er sprake is van een besmette persoon in een woning met een ventilatiesysteem, dan zullen de viruspartikels zich voornamelijk in de afvoerkanalen van het ventilatiesysteem bevinden. De kans dat er besmette buitenlucht toegevoerd wordt (afhankelijk van het type ventilatie via kanalen of raamverluchtingen), is relatief klein.

De onderdruk in de afvoerkanalen zorgt ervoor dat de ‘besmette’ lucht succesvol naar buiten afgevoerd wordt en dat het virus zich niet versneld kan verspreiden in het gebouw wanneer er geventileerd wordt. Alleen bij systemen met warmteterugwinning (systeem D) bestaat – bij installaties in onbalans door foute inregeling of ontbreken van regelmatig nazicht – de kans dat viruspartikels uit de afgevoerde lucht zich overzetten op de binnenkomende verse lucht via eventuele lekken rond de warmtewisselaar. Er wordt aangeraden een hoog ventilatievoud voor verse lucht in te stellen.

 

2. Ventileer langer.

In gebouwen met mechanische ventilatiesystemen worden langere bedrijfstijden dan normaal aanbevolen. Wijzig de kloktijden van de systeemtimers zo dat de ventilatie ten minste 2 uur voor aanvang werktijd start en tot 2 u na werktijd doorloopt.

 

3. Plan onderhoud zoals gewoonlijk.

Het onderhoudsschema staat beschreven in de gebruiksaanwijzing van het HVAC-systeem en heeft onder meer betrekking tot onderhoud en reiniging of vervanging van de filters.

Bij balansventilatie met warmteterugwinning hoeven de ventilatiekanalen niet regelmatiger dan anders worden gereinigd. De kans is heel klein dat viruspartikels zich vasthechten op de wanden van de luchtkanalen. Die worden gewoon mee naar buiten afgevoerd. Ook filters vervangen of reinigen hoeft niet vaker dan anders: ventilatiefilters houden virussen niet tegen. Daarvoor zijn de partikels te klein. Een ‘volle’ filter is geen bron van besmetting, maar vermindert enkel het volume aan toegevoerde verse lucht.

 

 

Met dank aan Sanilec - https://sanilec.pmg.be/nl/dossier/ESNbe2019W01_00

< Terug naar overzicht

Omni-Term PRO

Aanmelden

Bestel online tot 17u,

volgende leveringsdag geleverd! 

Word jij onze nieuwe collega?

Wij zoeken nieuwe collega's! 

Klik hier en ontdek er alles over 

Word jij onze nieuwe collega? Lees meer

Nieuwe webshop vanaf 3 januari 2023

Sinds 3 januari 2023 is onze nieuwe webshop OMNI-TERM PRO online!

Zelfde adres, nog betere service.

Ga naar pro.omniterm.be en ontdek de voordelen!

Nieuwe webshop vanaf 3 januari 2023 Lees meer

Unieke integratie met installatie-software-pakketten

Omni-Term Pro heeft een unieke link met Plenion, Cafca, Handsoft, Robaws, Simpla en Visma-Bouwsoft.

Gebruikt u een ander software-pakket?

Contacteer ons om de mogelijkheden te kennen.

  

Simpla

Visma Bouwsoft groot

Omni-Term Veurne open vanaf 13 juni 2022

Vanaf 13 juni 2022 kan u ook terecht in onze nieuwe vestiging te Veurne.

Ondernemingenstraat 21
8630 Veurne
Tel: 058 62 27 52
info@omniterm.be

Wees welkom!